Wielertopper Biniam Girmay grote verrassing aan de start

U bevindt zich nu op: Home » Wielertopper Biniam Girmay grote verrassing aan de start

13 mei 2024 | In de media, Nieuws

Biniam Girmay is toegevoegd aan de deelnemerslijst van Veenendaal-Veenendaal. De organisatie is verheugd dat Intermarché-Wanty kon bevestigen dat de Eritrese kopman van de ploeg op zaterdag 18 mei zijn rentree maakt in het peloton na zijn opgave in de Giro d’Italia.

Girmay is niet de eerste de beste renner van het internationale peloton. De Eritreeër was in zijn juniorentijd al een van de besten van het Afrikaanse continent, waarna ook de rest van de wereld snel van hem hoorde. Hij was in de U19-categorie een van de weinigen die het Belgische wonderkind Remco Evenepoel kon verslaan. 2022 was zijn grote doorbraak op het internationale toneel. Dat voorjaar zorgde hij voor een enorme stunt door Gent-Wevelgem te winnen. Girmay versloeg daar onder anderen Wout van Aert. Later dat jaar won hij in de Giro d’Italia zijn eerste rit in een Grote Ronde door in de tiende etappe Mathieu van der Poel te kloppen in de sprint.

Girmay begon het jaar 2024 voortvarend met winst in de Australische Surf Coast Classic. Een week geleden ging hij van start voor zijn tweede Giro d’Italia. In de eerste dagen liet hij een derde plaats noteren, maar na twee valpartijen kort na elkaar moest hij er al in de vierde rit de brui aan geven. Van zijn verwondingen herstelt Girmay echter zodanig voorspoedig, dat hij groen licht heeft gekregen om zijn plaats in het peloton terug in te nemen. Hij doet dat dus tijdens de 37e editie van Veenendaal-Veenendaal. Daarin neemt hij het op tegen onder andere Dylan Groenewegen, die gaat proberen zijn zesde overwinning binnen te slepen.

FOTO: EPA/Roberto Bettini