20/11/19

17:23

Voorzitter Job van Schuppen geeft na 35 jaar stokje over aan Andre Homma

De toekomst van de wielerklassieker Veenendaal – Veenendaal ziet er rooskleurig uit. Dat concluderen Job van Schuppen en André Homma na de recentelijke ontwikkelingen. Zo gaat de race vrijwel zeker naar 8 en 9 mei en komt er een mannen- en vrouwenkoers. Daarnaast zijn er veranderingen in de organisatie. Zo zal Homma het stokje overnemen van Van Schuppen, die er nu bijna 35 jaar geleden voor zorgde dat de koers in Veenendaal verreden werd.

Met een grote glimlach neemt Van Schuppen plaats in een eetgelegenheid in de omgeving van Veenendaal. Aan tafel zit op dat moment al Homma, die even daarvoor vertelde hoe hij enthousiast werd gemaakt voor het voorzitterschap. André Homma is al meerdere jaren actief in het wielerwereldje en zo kende hij Van Schuppen al. ,,Zeg je wielrennen, dan zeg je Van Schuppen”, lacht Homma, die in oktober 2018 een telefoontje van de voormalig voorzitter ontving. ,,We kwamen elkaar tegen en toen zei hij al; ‘ik ga je binnenkort bellen’.”

STAGIAIR Het balletje is toen snel gaan rollen en nadat de partner van Homma ook goedkeuring gaf, besloot hij het aanbod van Van Schuppen aan te nemen. In de schaduw van de ‘eindbaas’ van Veenendaal – Veenendaal keek Homma afgelopen editie mee en werd de inwoner van Elst nog enthousiaster voor het voorzitterschap. ,,Sommigen bij de koers vroegen wie ik was”, blikt Homma terug. ,,Ik zei dat ik een stagiair was en zo zag ik dit ook. Job is de grote baas hier en ik liep met hem mee. Was erbij als er vergaderd werd, heb de hele aanloop meegemaakt en was bij de koers aanwezig. Hierdoor kreeg ik een duidelijk beeld van alles.”

UITGEBLUST
,,Ik wist al dat ‘ie het ging doen hoor”, lacht Van Schuppen, terwijl zijn opvolger begint te lachen. ,,Als iemand er geschikt voor is, is André het wel. Het voelde voor mij als opluchting toen hij definitief ja zei. Al jaren was ik bezig met een opvolger, maar de juiste man kwam ik maar niet tegen. Nu vallen puzzelstukjes op zijn plek.”

Aankomende editie is Homma de voorzitter van het evenement die door Van Schuppen in het leven is geroepen. Dit betekent ook dat de kartrekker na 35 jaar een stap terug gaat doen. Moeilijk? ,,Nee”, is Van Schuppen duidelijk. ,,Ik was al langere tijd uitgeblust. Alleen er was niemand, dus moest ik door. Met alle liefde hoor, begrijp mij niet verkeerd. Dit evenement is ooit in leven geroepen om Veenendaal op de kaart te zetten en dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Er staat iets gigantisch moois, het is nu aan Homma dit verder te ontplooien.”

GROTE AMBITIES
Van Schuppen stapt uit het bestuur, maar neemt zitting in het comité van aanbeveling. Daarmee blijft de ervaring binnenboord, terwijl Homma aan een nieuw avontuur begint. ,,Ik hou van uitdagingen”, is hij duidelijk. ,,Er ligt een mooie basis en de geschiedenis van dit evenement spreekt voor zich. De laatste jaren is het iets minder geworden, mede door het ontbreken van geld, en daar moet verandering in gaan komen. Ik ben er van overtuigd dat dit kan en over een jaar of vijf willen wij weer live op televisie, met meerdere World Tour ploegen aan de start.”

De ambities liegen er niet om en volgens de nieuwe voorzitter mag de lat ook best hoog gelegd worden. ,,Door het evenement naar 8 en 9 mei te halen, zorgen we ervoor dat we kunnen vernieuwen. Twee dagen reuring in Veenendaal, je hebt de koers niet tijdens de zomervakantie waardoor meer mensen kunnen kijken en de renners hebben een minder volle agenda. Het is nu nog wachten op definitief groen licht, maar ik verwacht daarin geen problemen.”

GELD EN SPONSOREN Als geen ander begrijpt Homma dat alles valt en staat met geld. Daar liep Van Schuppen de laatste jaren hard tegenaan en daar zal de inwoner van Elst ook mee te maken krijgen. ,,Ik werd er gek van”, aldus Van Schuppen. ,,We hadden alle plannen, alleen het geld ontbrak. Ikzelf had de energie er niet meer voor, maar Homma wel. Ook daarom is het goed dat hij het stokje overneemt. Een nieuwe frisse wind gaat Veenendaal – Veenendaal goed doen.”

Die rotcentjes zullen Homma ook ongetwijfeld hoofdpijn bezorgen, maar hij denkt liever in mogelijkheden. ,,De verbinding zoeken met Sportservice Veenendaal, de horeca en ondernemers. Dat is toch prachtig om te doen en samen ervoor zorgen dat Veenendaal nog mooier op de kaart komt. Ik zie zeker mogelijkheden, hoor. We willen ook gaan inzetten op side-events. Dat kan een win-winsituatie voor meerdere partijen opleveren. Een dikke banden race, afwachtingswedstrijden voor amateurs en meer.”

BIJNA OP Z’N GAT
Het parcours gaat niet op de schop. Daarover was het tweetal zeer enthousiast en ook de liefhebbers langs de kant leken tevreden. ,,Vaker door Veenendaal bleek een goede move”, aldus Van Schuppen. ,,Je krijgt daardoor nog meer reuring en de Veenendaler ziet de renners vaker voorbij komen.”

De kilometers die de renners afgelopen editie aflegden, waren noodgedwongen uitgekozen. Dat bekent Van Schuppen: ,,De politie kon minder mankracht inzetten en daardoor moesten wij dingen aanpassen. Dat zorgt ervoor dat je creatief moet zijn en daarin zijn we geslaagd. Daaraan merk je dat er nog genoeg leven in Veenendaal – Veenendaal zit; met z’n allen komen we er altijd uit. Ondanks dat de koers bijna op zijn gat lag. Maar goed, dat is verleden tijd. Ik ben er heilig van overtuigd dat we nog jaren door kunnen gaan.”

DANKBAAR
Dat Van Schuppen een stapje terug moet doen, vindt hij naar eigen zeggen fijn. Toch denkt Homma daar anders over: ,,Je merkt aan alles dat dit zijn levenswerk is. Hij verdient dan ook alle credits en Veenendaal mag hem dankbaar zijn. Dat ben ik ook; dat ik van hem het stokje mag overnemen.”

Bijna ongemakkelijk hoort Van Schuppen de woorden aan: ,,Zie je wel, ik heb de goede uitgekozen”, zegt hij met een knipoog. ,,Nee, gekkigheid. Ik zal altijd betrokken blijven bij Veenendaal – Veenendaal, maar nu op de achtergrond. Mijn hoogtepunt in al die jaren? Toch altijd de start. Dat we het met z’n allen weer voor elkaar hebben gekregen. Dat de koers er elk jaar is, lijkt vanzelfsprekend te zijn geworden in Veenendaal. Dat is het niet en we mogen best wat meer trots erop zijn dat wij zo’n klassieker in de gemeente hebben.”

GROTE PLOEGEN
Als het aan Homma ligt, komen er straks ook weer toppers aan de start te staan. Aankomende editie is het doel om drie World Tour ploegen te ontvangen en dit wil het langzaam uitbreiden. ,,Lukt dat, dan kan je elk jaar groter denken. Door de data te veranderen, is het voor renners ook interessanter. Vergeet niet dat Veenendaal – Veenendaal een gevestigde naam is en aan mij, en de mensen eromheen, de taak ervoor te zorgen dat dit zo blijft.”

Bron: Jeroen van der Veer (BDU)

 

AUS
Zakaria Dempster
2019
Israel Cycling Academy
NED
Dylan Groenewegen
2018
Team Lotto NL Jumbo
RUS
Luka Mezgec
2017
Orica Scott
NED
Dylan Groenewegen
2016
Team Lotto NL Jumbo
NED
Dylan Groenewegen
2015
Roompot Oranjepeloton
BEL
Yves Lampaert
2014
Topsport Vlaanderen
ITA
Elia Viviani
2013
Cannondale
NED
Theo Bos
2012
Rabobank
NED
Theo Bos
2011
Rabobank
NOR
Edvald Boasson Hagen
2010
SKY
NED
Kenny van Hummel
2009
Skil-Shimano
GER
Robert Förster
2008
Gerolsteiner
GER
Steffen Radochla
2007
Team Wiesenhof
BEL
Tom Boonen
2006
Quick-Step–Innergetic
NED
Paul van Schalen
2005
AXA Cycling Team
ITA
Simone Cadamuro
2004
De Nardi-Pasta Montegrappa
NED
Leon van Bon
2003
Lotto - Domo
NED
Bobbie Traksel
2002
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2001
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2000
Rabobank
NED
Tristan Hoffman
1999
TVM
DEN
Frank Hoj
1998
Palmans-Ideal
NED
Jeroen Blijlevens
1997
TVM
UKR
Andrei Tchmile
1996
Lotto
GER
Olaf Ludwig
1995
Team Deutsche Telekom
RUS
Viatcheslav Ekimov
1994
WordPerfect
NED
Rob Mulders †
1993
WordPerfect
NED
Jacques Hanegraaf
1992
Panasonic
NED
Wiebren Veenstra
1991
Buckler
NED
Wiebren Veenstra
1990
Buckler
NED
Jean-Paul van Poppel
1989
Panasonic-Isostar
BEL
Ronny Vlassaks
1988
Superconfex-Yoko
BEL
Johan Capiot
1987
Roland-Van de Ven
NED
Joop Zoetemelk
1985
Kwantum-decosol

Sponsoren

Comité van aanbeveling

Jeroen Wielaert

Het is de erelijst van een ware klassieker, om te beginnen met Joop Zoetemelk in 1985. Op de finish op de Veenendaalse Kerkewijk zijn vele groten hem gevolgd.

Lees meer

Joop Zoetemelk

De wedstrijd Veenendaal-Veenendaal is voor mij een herinnering die mij dierbaar is omdat ik vier dagen later in Italië Wereldkampioen werd.

Lees meer

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden.

Lees meer