10/07/17

19:48

Thuisrijder Martijn Budding wil aanvallen in Veenendaal-Veenendaal

Martijn Budding rijdt dit jaar voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal. Voor de 21-jarige renner van Roompot-Nederlandse Loterij is het de eerste keer dat hij als prof aan de start staat. De jonge renner uit de Veenendaalse wijk Petenbos wist deze winter de overstap te maken van de opleidingsploeg Rabobank naar de profploeg van Roompot. Dit jaar krijgt Budding eindelijk de kans om op de fiets naar de start van Veenendaal-Veenendaal te gaan.

Het is ook voor het eerst dat Budding in zijn eigen dorp aan de start staat, de afgelopen jaren werd de koers steevast in Arnhem op gang geschoten. ,,Ik kan mooi eens op de fiets naar de start van een grote wedstrijd. Het is fantastisch dat de koers weer in Veenendaal start. Ik denk dat het ook voor de koers erg mooi is, er hangt toch een hele geschiedenis aan en je merkte dat mensen het nog heel lang over Veenendaal-Veenendaal hadden in plaats van de andere namen.”

STAP GEMAAKT Sinds deze winter is Martijn Budding prof bij de Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij. Vorig jaar won hij de Ronde van Limburg en dit jaar stond hij aan de start van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. In Veenendaal was zijn beste resultaat 26e in 2016. In de editie van 2017 hoopt hij opnieuw een stap te maken richting een topnotering in zijn thuiskoers. ,,Die wedstrijden bij de profs hebben mij zeker hard gemaakt. Ik heb weer een stap gemaakt en ben weer een stukje beter dan voorgaande jaren. Veenendaal-Veenendaal is een wedstrijd waar ik voorgaande jaren ook heb gereden dus daar kan ik mijzelf mooi vergelijken met hoe goed ik in vorige edities was.”

WAAIERS Toch is de koers behoorlijk veranderd, de start is weer terug in Veenendaal en ook de dijk naar Kesteren zit in deze editie. ,,Het kan best zijn dat we op die dijk nog waaiers gaan zien. Als de wind goed staat kan het best gebeuren dat het peloton daar uit elkaar wordt gereden”, aldus Martijn Budding over de vernieuwde route.

ZWAARTEPUNT Nadat de koers op de Markt van Veenendaal van start gaat trekt het peloton richting de Posbank. Vanaf daar rijdt het peloton door Arnhem om de Rijn over te steken en via de dijken richting Kesteren te rijden. Na de Rijnburg komt het peloton drie keer over de streep op de Kerkewijk in Veenendaal en zal er de vierde keer gesprint worden om de zege. ,,Het zwaartepunt ligt in Rhenen, waar met de Grebbeberg, het Paardenveld en de Defensieweg nog een aantal mooie klimmetjes worden gereden. Het zou mooi zijn om op dat moment in de aanval te zitten.”

ANDERS KOERSEN Nu Budding als prof aan de start staat gaat er wel het een en ander veranderen. ,,Voorgaande jaren was dit een koers waar je echt in kon vliegen en je gang kon gaan. Nu wordt er toch meer van ons verwacht. We moeten met een mooi plan aan de start staan en er als ploeg alles aan doen om een goede uitslag te rijden.”

Volgens Budding is het plan van Roompot-Nederlandse Loterij altijd duidelijk. ,,Wij willen als ploeg de koers hard maken door aanvallend te rijden, dat maakt het ook wel mooi om voor deze ploeg te rijden. Het zou mooi zijn als ik dat in Veenendaal kan laten zien.”

STERK DEELNEMERSVELD Budding en zijn ploeg starten als een van de pro-continentale formaties in Veenendaal-Veenendaal. Naast Roompot-Nederlandse Loterij start ook de Nederlandse WorldTour-ploeg Team LottoNL-Jumbo in Veenendaal. Zij zijn niet de enige profploegen, de organisatie heeft een aantal WorldTour-ploegen weten vast te leggen en spreekt over het sterkste deelnemersveld in jaren.

SLO
Luka Mezgec
2017
Orica Scott
NED
Dylan Groenewegen
2016
Team Lotto NL Jumbo
NED
Dylan Groenewegen
2015
Roompot Oranjepeloton
BEL
Yves Lampaert
2014
Topsport Vlaanderen
ITA
Elia Viviani
2013
Cannondale
NED
Theo Bos
2012
Rabobank
NED
Theo Bos
2011
Rabobank
NOR
Edvald Boasson Hagen
2010
SKY
NED
Kenny van Hummel
2009
Skil-Shimano
GER
Robert Förster
2008
Gerolsteiner
GER
Steffen Radochla
2007
Team Wiesenhof
BEL
Tom Boonen
2006
Quick-Step–Innergetic
NED
Paul van Schalen
2005
AXA Cycling Team
ITA
Simone Cadamuro
2004
De Nardi-Pasta Montegrappa
NED
Leon van Bon
2003
Lotto - Domo
NED
Bobbie Traksel
2002
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2001
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2000
Rabobank
NED
Tristan Hoffman
1999
TVM
DEN
Frank Hoj
1998
Palmans-Ideal
NED
Jeroen Blijlevens
1997
TVM
UKR
Andrei Tchmile
1996
Lotto
GER
Olaf Ludwig
1995
Team Deutsche Telekom
RUS
Viatcheslav Ekimov
1994
WordPerfect
NED
Rob Mulders †
1993
WordPerfect
NED
Jacques Hanegraaf
1992
Panasonic
NED
Wiebren Veenstra
1991
Buckler
NED
Wiebren Veenstra
1990
Buckler
NED
Jean-Paul van Poppel
1989
Panasonic-Isostar
BEL
Ronny Vlassaks
1988
Superconfex-Yoko
BEL
Johan Capiot
1987
Roland-Van de Ven
NED
Joop Zoetemelk
1985
Kwantum-decosol

Sponsoren

Comité van aanbeveling

Burgemeester Kolff

Laten wij als gemeente en u als bedrijfsleven er samen de schouders onder zetten en hiermee kunnen laten zien dat Veenendaal-Veenendaal een blijvende plek op de internationale wielerkalender verdient.

Lees meer

Jeroen Wielaert

Het is de erelijst van een ware klassieker, om te beginnen met Joop Zoetemelk in 1985. Op de finish op de Veenendaalse Kerkewijk zijn vele groten hem gevolgd.

Lees meer

Joop Zoetemelk

De wedstrijd Veenendaal-Veenendaal is voor mij een herinnering die mij dierbaar is omdat ik vier dagen later in Italië Wereldkampioen werd.

Lees meer

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden.

Lees meer