Politie wijzigt inzet wielerkoersen: goede hoop voor V’daal-V’daal

U bevindt zich nu op: Home » Politie wijzigt inzet wielerkoersen: goede hoop voor V’daal-V’daal

27 maart 2023 | In de media

VEENENDAAL Een wijziging in de werkwijze van de politie rondom wielerwedstrijden kan er wel eens voor zorgen dat dit jaar een aantal koersen niet door kunnen gaan. Dat verwacht wielerbond KNWU. Hoewel dat formeel ook voor Veenendaal-Veenendaal zou kunnen gelden, is men in Veenendaal optimistisch. ,,De gevolgen voor ons zijn nog niet zeker, maar wij hebben alles gedaan wat we konden doen doordat we een veilige, compacte en overzichtelijke koers hebben met kleine rondes. Met honderd procent zekerheid kan ik het nog niet zeggen, maar ik heb goede hoop dat onze wedstrijd door kan gaan.”

Door Sander van Snippenberg, Regiosport Veenendaal

Dat zegt Sjoerd van Stokkum die als Safety Manager verantwoordelijk is voor de veiligheid bij Veenendaal-Veenendaal. Bij veel wielerwedstrijden zijn motoragenten nodig om het verkeer te regelen, dat is bij Veenendaal-Veenendaal niet anders. Rondom de Veenendaalse wedstrijd worden zo’n twintig motoragenten ingezet en daarbij zeventig motoren van de Motor- en AutoClub (MAC) Veenendaal. Vanwege een tekort mochten de afgelopen jaren ook motoragenten met een zogenoemde C1-opleiding worden ingezet, die niet gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koersen. Nu dat verboden is, dreigen volgens de KNWU rigoureuze aanpassingen van de wielerkalender.

De KNWU zegt al vanaf 2018 met de wielerkalender rekening te houden met de krapte van het aantal motoragenten. ,,Met de inzet van C1-motoragenten naast de specifiek voor het begeleiden van wielerkoersen gekwalificeerde C2-agenten ging het jaren goed”, stelt de KNWU. Ook Veenendaal-Veenendaal heeft daarop geanticipeerd vertelt Van Stokkum. ,,We hebben natuurlijk niet voor niets een toekomstbestendig parcours gemaakt. We rijden een aantal kleine rondes over goed afsluitbare wegen met weinig obstakels. En veel van die wegen gaan ook nog door landelijk gebied en over rustige wegen. Daarmee is onze koers veel beter te beveiligen dan bijvoorbeeld een koers van A naar B over tweehonderd kilometer. Onze enige knelpunten zijn de binnenstad van Rhenen en de bebouwde kom van Veenendaal.”

Overigens is het bij Van Stokkum niet bekend of en zo ja hoeveel C1-agenten er bij Veenendaal-Veenendaal ingezet zijn de afgelopen jaren.

De politie heeft besloten om de inzet van C1-opgeleide motoragenten, die vooral in hun eigen regio worden ingezet, nu te verbieden. De wielerbond zegt ,,overrompeld” te zijn door het besluit, dat op de website van de KNWU als ,,onbehoorlijk bestuur” wordt omschreven. Dat motiveert de bond vanwege het ,,abrupt wijzigen van een jarenlange bestaande situatie, het niet tijdig betrekken of informeren van de KNWU en het niet bespreekbaar maken van alternatieve scenario’s of een redelijke overgangsregeling.”

In een reactie stelt een woordvoerder van de korpsleiding dat er geen sprake is van een wijziging van landelijke afspraken over politie-inzet bij wielerwedstrijden. Wel gaf hij toe dat er dit jaar bij een aantal koersen gaten blijken te vallen. ,,In de uitwerking van de gemaakte afspraken bleek dat de begeleiding van een aantal koersen vanwege andere politie-inzet minder gemakkelijk te realiseren was en hierover is intern nog overleg gaande. De politie heeft hierbij de verwachting dat dit waarschijnlijk toch nog gerealiseerd kan worden”, aldus de woordvoerder, die stelt dat er jaarlijks overleg plaatsvindt tussen politie en de KNWU over de wieleragenda van het daaropvolgende jaar. ,,Ook tussentijds weten de organisaties elkaar goed te vinden.”

Veenendaal-Veenendaal heeft naar aanleiding van dit nieuws vandaag ook nog contact gehad met de politie. Daaruit is volgens Van Stokkum nog niet klip en klaar duidelijk geworden of Veenendaal-Veenendaal dit jaar doorgaat. ,,We staan in nauw contact met de politie om te kijken of en welke gevolgen dit heeft voor onze koers. We hebben uiteraard begrip voor de situatie waarin de politie zich bevindt en hebben er alle vertrouwen in dat we ook dit jaar onze koers op een verantwoorde en veilige manier kunnen organiseren.”

Dit artikel bevat informatie van het ANP.