Historie

Veenendaal – Veenendaal is een zogenaamde ‘van stad tot stad wedstrijd’ en vond voor het eerst plaats in 1985. De naam geeft aan dat de start en finish plaatsvinden in Veenendaal. Daartussen ligt een wedstrijd met doorkomsten in enkele gemeenten en grote steden waar duizenden bezoekers de renners aanmoedigen.

Het parcours biedt aantrekkelijke hoogteverschillen op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwezoom. Regelmatig terugkerende beklimmingen zijn onder andere de Grebbeberg en het Paardeveld in Rhenen. De profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal vond voor het eerst plaats in 1985 en is een zogenaamde ‘stad tot stad wedstrijd’. Direct al vestigde het evenement naam en faam door haar eerste winnaar Joop Zoetemelk, die aansluitend wereldkampioen werd. Naast hulp van professionals (begeleiding wielerkaravaan door jury, politie, gemeente- en gemeentelijke diensten) is de hulp van gekwalificeerde vrijwilligers onontbeerlijk. De organisatie werkt al vanaf het begin samen met de motortoerclub MAC (begeleiding wielerkaravaan en afzetting wegen). Naast de vanzelfsprekende contacten met overkoepelende organisaties zoals ISU en KNWU, houdt het bestuur jaarlijkse evaluatiegesprekken met de Nederlandse ploegleiders om de organisatiegraad en uitstraling van het evenement nog verder te verbeteren.

Erelijst
Dat de wielerklassieker internationale uitstraling geniet blijkt ook uit de respectabele erelijst met winnaars, zoals Joop Zoetemelk, Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Olaf Ludwig, Andrei Tchmille, Jeroen Blijlevens, Tristan Hoffman, Steven de Jongh, Leon van Bon, Tom Boonen en Dylan Groenewegen.

 

 

Sponsoren

Comité van aanbeveling

Jeroen Wielaert

Het is de erelijst van een ware klassieker, om te beginnen met Joop Zoetemelk in 1985. Op de finish op de Veenendaalse Kerkewijk zijn vele groten hem gevolgd.

Lees meer

Joop Zoetemelk

De wedstrijd Veenendaal-Veenendaal is voor mij een herinnering die mij dierbaar is omdat ik vier dagen later in Italië Wereldkampioen werd.

Lees meer

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden.

Lees meer