18/08/17

20:52

Luka Mezgec wint Veenendaal Veenendaal Classic 2017

De 32ste editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic kreeg met Luka Mezgec een prachtige winnaar. De wit-blauw-rode driekleur van de Sloveense kampioen schitterde op het podium en werd geflankeerd door de Nederlanders Wouter Wippert en Moreno Hofland. Met Lars Boom op de vierde plaats, bezetten de vier World Tour-ploegen die aan de start stonden van de klassieker de hoogste vier posities aan de finish.

Om even na half een werd op de Markt in Veenendaal het startsein gegeven voor de 195,8 kilometer lange koers over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwezoom. Scherprechters in het parkoers waren onder meer de Emma Piramide, die drie keer moest worden bedwongen en een dubbele passage van de Grebbeberg.

Het peloton ging op zoek naar een opvolger van Dylan Groenewegen. De winnaar van de slotrit in de Tour was twee jaar achtereen de sterkste in Veenendaal, maar stond tijdens deze editie niet aan de start. En dus waren de ogen gericht op rappe mannen als Moreno Hofland, derde op het EK wielrennen en Wouter Wippert, de nummer twee van het NK.

Het tempo lag al meteen hoog, waardoor zelfs een breuk ontstond in het peloton. Meerdere renners wilden van de situatie gebruikt te maken en probeerden in verschillende samenstellingen een vlucht op touw te zetten. Na nog geen half uur koers vormde zich een eerste échte kopgroep van maar liefst 37 renners:

Ryan Mullen, Dylan van Baarle, Moreno Hofland, Senne Leysen, Mitchell Docker, Roger Kluge, Twan Castelijns, Lars Boom, Alexey Vermeulen, Elmar Reinders, Brian van Goethem, Edward Planckaert, Jonas Rickaert, Stan Godrie, Aidis Kruopis, Elias Van Breussegem, Brecht Dhaene, Lukas Spengler, Robbert de Greef, Koos Jeroen Kers, Justin Timmermans, Rens Tulner, Jason van Dalen, Jan-Willem van Schip, Rens te Stroet, Joey van Rhee, Max Kanter, Jarno Mobach, Dennis van der Horst, Sven Reutter, Tobias Nolde, Ide Schelling, Marten Kooistra, Joakim Kjemhus, August Jensen, Thomas Nybo Riis en Michael Carbe Svendgaard.

De voorsprong van de omvangrijke groep vluchters schommelde echter rond de dertig seconden en het duurde dan ook niet lang voor het peloton de aansluiting weer had gemaakt. Kort daarna demarreerden Amund Grondahl Jansen, Lukas Spengler en Rens Tulner en zij reden al gauw een voorsprong van een minuut bij elkaar.

Zes renners zetten daarop de achtervolging in en met succes. Sean De Bie, Victor Campenaerts, Taco van der Hoorn, Dries De Bondt, Jason van Dalen en Theo Reinhardt reden naar de drie koplopers toe, waardoor de groep vluchters groeide naar negen renners. Intussen gingen de hemelsluizen boven de koers wagenwijd open.

Donkere wolken hadden zich samengepakt boven het parkoers waardoor het met name in de bossen aardedonker werd. Dit ging gepaard met flinke buien, waardoor de straten in de omgeving van Arnhem en Rozendaal blank kwamen te staan. Onder de kletsnatte weersomstandigheden groeide de voorsprong van de leiders wél naar zo’n drie minuten.

Intussen hadden de World Tour-ploegen Cannondale-Drapac en Orica-Scott het commando overgenomen in het peloton om de belangen van hun rappe mannen Wouter Wippert en Luka Mezgec te verdedigen. Daardoor liep de voorsprong van de negen renners vooraan gestaag terug.

Theo Reinhardt, Rens Tulner en Jason van Dalen waren de eerste renners die losten uit de kopgroep, waardoor deze met zes renners aan de laatste dertig kilometer begon. De marge van de leiders slonk tot onder de minuut en dat was het sein voor Tim Kerkhof en Dennis Bakker om te versnellen uit het peloton.

De verschillen waren echter klein in de slotfase en toen ook de ultieme ontsnappingspoging van Lukas Spengler en Ryan Mullen strandde, wist het publiek, dat massaal naar de Kerkewijk in Veenendaal was gekomen, dat er gesprint zou gaan worden om de uiteindelijke winnaar te bepalen van deze 32ste editie.

In de massasprint was Luka Mezgec sneller dan Wouter Wippert en zo kreeg Dylan Groenewegen een Sloveense opvolger in de Veenendaal-Veenendaal Classic. Moreno Hofland sprintte naar de derde plaats. Ook Amund Grondahl Jansen mocht naar het podium om de bloemen en de prijs voor de strijdlust in ontvangst te nemen.

(Verslag: Tim van Hengel)

NED
Dylan Groenewegen
2018
Team Lotto NL Jumbo
SLO
Luka Mezgec
2017
Orica Scott
NED
Dylan Groenewegen
2016
Team Lotto NL Jumbo
NED
Dylan Groenewegen
2015
Roompot Oranjepeloton
BEL
Yves Lampaert
2014
Topsport Vlaanderen
ITA
Elia Viviani
2013
Cannondale
NED
Theo Bos
2012
Rabobank
NED
Theo Bos
2011
Rabobank
NOR
Edvald Boasson Hagen
2010
SKY
NED
Kenny van Hummel
2009
Skil-Shimano
GER
Robert Förster
2008
Gerolsteiner
GER
Steffen Radochla
2007
Team Wiesenhof
BEL
Tom Boonen
2006
Quick-Step–Innergetic
NED
Paul van Schalen
2005
AXA Cycling Team
ITA
Simone Cadamuro
2004
De Nardi-Pasta Montegrappa
NED
Leon van Bon
2003
Lotto - Domo
NED
Bobbie Traksel
2002
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2001
Rabobank
NED
Steven de Jongh
2000
Rabobank
NED
Tristan Hoffman
1999
TVM
DEN
Frank Hoj
1998
Palmans-Ideal
NED
Jeroen Blijlevens
1997
TVM
UKR
Andrei Tchmile
1996
Lotto
GER
Olaf Ludwig
1995
Team Deutsche Telekom
RUS
Viatcheslav Ekimov
1994
WordPerfect
NED
Rob Mulders †
1993
WordPerfect
NED
Jacques Hanegraaf
1992
Panasonic
NED
Wiebren Veenstra
1991
Buckler
NED
Wiebren Veenstra
1990
Buckler
NED
Jean-Paul van Poppel
1989
Panasonic-Isostar
BEL
Ronny Vlassaks
1988
Superconfex-Yoko
BEL
Johan Capiot
1987
Roland-Van de Ven
NED
Joop Zoetemelk
1985
Kwantum-decosol

Sponsoren

Comité van aanbeveling

Jeroen Wielaert

Het is de erelijst van een ware klassieker, om te beginnen met Joop Zoetemelk in 1985. Op de finish op de Veenendaalse Kerkewijk zijn vele groten hem gevolgd.

Lees meer

Joop Zoetemelk

De wedstrijd Veenendaal-Veenendaal is voor mij een herinnering die mij dierbaar is omdat ik vier dagen later in Italië Wereldkampioen werd.

Lees meer

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden.

Lees meer