04/05/17

08:48

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal. Een pracht van een course. In 1985 was het begin. En hoe. De beste Nederlandse wielrenner ooit gaf een solo ten beste waar men nu nog over spreekt. Joop Zoetemelk reed in een machtige solo naar een grootse overwinning. Ik was er bij. Hij vloog. Was niet te achterhalen. Een fantastische prestatie. Dat zou kort daarna welk blijken. Met die forme ging hij naar het WK in Montello in Italie. Het deed dat kunstje nog een keer dunnetjes over. Hij is daarmee nog steeds de laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg.

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden. De overwinnaars mogen er zijn. Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Andrei Tchmille, Jeroen Blijlevens, Tristan Hoffman, Steven de Jongh, Leon van Bon en Tom Boonen. Maar daarnaast waren er ook grote kampioenen aan het vertrek die over de hele wereld hun stempel reeds op het internationale wielergebeuren hadden gedrukt. De wedstrijd werd een begrip in het wielerpeloton. Men dwong daarmee respect af bij iedereen. De wielerliefhebber werd verwend met een geweldige wedstrijd.

Ook het bedrijfsleven liet zich niet onbetuigd. Ze zagen de noodzaak in om financieel bij te springen waar nodig was. Dit was en is natuurlijk ook wel hard nodig om zo’n pracht evenement te kunnen behouden. Vrijdag 18 augustus is het weer zo ver. Dan is Veenendaal een en al wielrennen. Ik wens eenieder een fantastische wielerdag toe met wederom een kampioen als winnaar.

Sportieve wielergroet,
Hennie Kuiper
hennie@kuiper.nu| www.henniekuiper.nl

 

Sponsoren

Comité van aanbeveling

Jeroen Wielaert

Het is de erelijst van een ware klassieker, om te beginnen met Joop Zoetemelk in 1985. Op de finish op de Veenendaalse Kerkewijk zijn vele groten hem gevolgd.

Lees meer

Joop Zoetemelk

De wedstrijd Veenendaal-Veenendaal is voor mij een herinnering die mij dierbaar is omdat ik vier dagen later in Italië Wereldkampioen werd.

Lees meer

Hennie Kuiper

Veenendaal » Veenendaal had zich gelijk geprofileerd als een wedstrijd waar alle kampioenen graag kwamen rijden.

Lees meer