Groenewegen aast op zesde titel

U bevindt zich nu op: Home » Groenewegen aast op zesde titel

6 mei 2024 | Nieuws, Persbericht

“Dylan Groenewegen is de grote favoriet voor de eindzege in de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal. Hij won deze koers al vijf maal en we weten dat hij aast op een zesde zege,” aldus wielerwatcher Tim van Hengel. In Arvid de Kleijn en Gerben Thijssen ziet Van Hengel belangrijke outsiders.

Aan de vooravond van de 37e proefkoers Veenendaal-Veenendaal op zaterdag 18 mei loopt Cycloo-redacteur Tim van Hengel de kanshebbers langs. “Dylan Groenewegen weet als geen ander hoe je Veenendaal-Veenendaal moet winnen, is. De Amsterdamse sprinter van Team Jayco AlUla gaat voor zijn zesde zege op de Veenendaalse Kerkewijk. Hij won deze koers al in 2015, 2016, 2018, 2022 en 2023 en is dit jaar de te kloppen man. Zijn ploeg zal hem zo optimaal mogelijk naar de laatste rechte lijn brengen. Als alle schakels in elkaar vallen, is Groenewegen dé topfavoriet voor de overwinning,” legt Van Hengel uit.

Sprinttrein
De wielerwatcher houdt wel een slag om de arm. “Arvid de Kleijn maakte vorig jaar indruk bij de Tudor-ploeg met zes overwinningen en onder meer een tweede plaats in Veenendaal. Dit jaar pakte hij in Parijs-Nice zijn eerste zege in een WorldTourkoers. Met opnieuw een sterke sprinttrein voor zich, heeft ook De Kleijn een kans.” Een andere potentiële winnaar is volgens Van Hengel de Belgische renner Gerben Thijssen. “De sprinter van Intermarché-Wanty heeft goede herinneringen aan de Veense klassieker, waar hij twee jaar geleden debuteerde met een tweede plaats. Dit jaar heeft hij even last gehad van een enkelblessure, maar hij is inmiddels hersteld en klaar voor Veenendaal-Veenendaal.”

Natuurlijk sluit Van Hengel verrassingen niet uit. “De Belgen Sasha Weemaes van Bingoal WB en Jarne Van de Paar (Lotto Dstny) waren de afgelopen jaren al goed voor een top 10-plaats in Veenendaal, waarbij Van de Paar dit jaar al de GP Monseré op zijn naam schreef. Ook Matteo Moschetti haalde al een keer de top 10. De sprinter van Q36.5 werd dit jaar tweede in de GP Alméria.”

Lokale favoriet
Jensen Plowright van Alpecin-Deceuninck, Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels) en de Portugese baanspecialist Iúri Leitão (Caja Rural-Seguros RGA) zijn volgens de wielerredacteur ook renners om in de gaten te houden, evenals de lokale favoriet Martijn Budding van TDT-Unibet. Hij verwacht de ploeg van Visma | Lease a Bike bij haar terugkeer in Veenendaal zonder uitgesproken favoriet. Het team start met een mix van ervaren krachten en jonge talenten, zoals Mick van Dijke, Koen Bouwman, Bart Lemmen en Julien Vermote.

“De andere ploegen gaan voor een mooie uitslag of willen zich laten zien in de vlucht van de dag. Vorig jaar gaven de ploegen van onder meer ABLOC CT (nu Parkhotel Valkenburg), Allinq (nu Diftar Continental Cyclingteam), Metec-Solarwatt en VolkerWessels via een lange ontsnapping kleur aan de koers,” herinnert Van Hengel zich. De mannenkoers Veenendaal-Veenendaal start op zaterdag 18 mei om 13.00 uur op de Markt in Veenendaal.