Gevarieerde mix van ploegen in vrouwenkoers

U bevindt zich nu op: Home » Gevarieerde mix van ploegen in vrouwenkoers

28 maart 2023 | In de media, Nieuws

Veenendaal-Veenendaal maakt zich op voor weer een aantrekkelijke vrouwenwedstrijd, die voor vrijdag 19 mei op de kalender staat. Het deelnemersveld bestaat uit een gevarieerde mix van professionele en opleidingsteams uit alle windstreken. Op de startlijst staan maar liefst vijf WorldTeams, waaronder Team Jumbo-Visma, Team SD Worx en Team DSM uit Nederland.

Naast genoemde ploegen reizen uit de hoogste divisie ook het Amerikaanse Human Powered Health en het Noorse Uno-X Pro Cycling Team af naar Veenendaal. Verder staat een rits continentale ploegen (de een-na-hoogste categorie in het vrouwenwielrennen) aan het vertrek, waaronder het Nederlandse GT Krush Rebellease en Parkhotel Valkenburg. Ook het Duitse Ceratizit-WNT Pro Cycling, een gevestigde ploeg met een succesvolle historie in de sport, verschijnt aan de start.

Vanuit België komen de beloften ploeg van AG Insurance-NXTG, Duolar-Chevalmeire Cycling Team en Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini de grens overgestoken. Daarnaast zijn er ook teams uit andere regio’s, zoals ARA Skip Capital Sunshine Coast uit Australië, AWOL O’Shea uit Groot-Brittannië en Bepink uit Italië, wat de diversiteit van de deelnemerslijst nog verder vergroot. De clubteams GRC Jan van Arckel uit de Alblasserwaard en WV Schijndel uit Noord-Brabant richten zich op de ontwikkeling van jong talent in de sport.

Vorig jaar werd de vrouwenwedstrijd van Veenendaal-Veenendaal gewonnen door Gladys Verhulst. Onder herfstachtige omstandigheden versloeg de Française de Nederlandse Karlijn Swinkels in een sprint met twee. Annemiek van Vleuten, de eerste winnares van de koers, kon vanwege een polsblessure niet meedoen.

Er zijn vijf ploegen die als UCI Women’s WorldTeams geregistreerd staan:
Human Powered Health (Verenigde Staten)
Team DSM (Nederland)
Team Jumbo-Visma (Nederland)
Uno-X Pro Cycling Team (Noorwegen)
Team SD Worx

Er staan tien ploegen ingeschreven als UCI Continental Teams:
AG Insurance-NXTG U23 (België)
ARA Skip Capital Sunshine Coast (Australië)
AWOL O’Shea (Groot-Brittannië)
Bepink (Italië)
Ceratizit-WNT Pro Cycling (Duitsland)
Duolar-Chevalmeire Cycling Team (België)
GT Krush Rebellease (Nederland)
Parkhotel Valkenburg (Nederland)
Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini (België)
Team Coop – Hitec Products (Noorwegen)

Tot slot zijn er twee teams die als clubteam op de lijst staan:
GRC Jan Van Arckel (Nederland)
WV Schijndel (Nederland)