Dylan Groenewegen en Gladys Verhulst winnen Veenendaal-Veenendaal

U bevindt zich nu op: Home » Dylan Groenewegen en Gladys Verhulst winnen Veenendaal-Veenendaal

23 mei 2022 | Nieuws, Persbericht

De 35e editie van Veenendaal-Veenendaal kan de boeken in. Na twee jaar afwezigheid vanwege het coronavirus, keerde de klassieker over de Utrechtse Heuvelrug in een nieuw jasje terug en kreeg zij met Dylan Groenewegen, die voor de vierde keer won, en de Française Gladys Verhulst twee mooie winnaars!

De terugkeer van de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De COVID-19-pandemie zorgde ervoor dat de jaargangen 2020 en 2021 leeg bleven op de erelijst, maar nu de omstandigheden het toelieten, kon de draad weer worden opgepakt. De Nederlandse klassieker ging een nieuwe koers varen en vond in de Exterioo Cycling Cup een mooie nieuwe partner. Omdat de wedstrijd deel uitmaakte van het regelmatigheidsklassement, kon zij rekenen op mooie ploegen en renners aan de start en waren live beelden te zien op de internationale televisie.

Gladys Verhulst wint bij de vrouwen

Het evenement werd over twee dagen uitgesmeerd, met op vrijdag 20 mei eerst de vrouwenwedstrijd die voor het eerst sinds 2018 weer kon worden verreden. Gezocht werd naar een opvolgster voor Annemiek van Vleuten, die afgelopen maand een polsbreuk opliep en niet van de partij was. Aan het eind van de 139,9 kilometer lange koers die grotendeels onder herfstachtige omstandigheden werd afgewerkt, gingen twee rensters strijden voor de overwinning. Uiteindelijk haalde de Française Gladys Verhulst het voor Karlijn Swinkels, met wie zij al vroeg bij de rest was weggereden.

Ploegenpresentatie bij het gemeentehuis

Op zaterdag 21 mei was het de beurt aan de mannen, die met mooi, zonnig weer en een aangename temperatuur te maken kregen. Het publiek was de afspraak in de agenda niet vergeten en was bij het intekenen van de renners al massaal present. Voor het gemeentehuis werden de ploegen stuk voor stuk voorgesteld, onder toeziend oog van de eerste winnaar op het palmares, Joop Zoetemelk. Het deelnemersveld was een mooie mix van gevestigde namen en opkomend talent. Ook recordwinnaar Dylan Groenewegen was erbij. Ging de Nederlander zijn vierde zege binnenslepen?

Om twaalf uur werd de wedstrijd op gang gebracht en was de meute vertrokken voor 195,2 kilometer. Lange tijd vormden de Nederlanders Rick Pluimers (Jumbo-Visma), Stijn Appel (ABLOC), Sven Burger (BEAT) en Tim Marsman (Metec-SOLARWATT) met de Amerikaan Michael Garrison (Hagens Berman Axeon) de kopgroep in de koers, tot op elf kilometer van de finish alles weer samen kwam. Ondanks meerdere nieuwe ontsnappingspogingen, konden de ploegen van de sprinters alles voor de laatste rechte lijn weer bij elkaar brengen.

Dylan Groenwegen wint voor de vierde keer

Dylan Groenewegen ging op de stampvolle Kerkewijk de sprint vroeg aan en kon tot enthousiasme van het publiek standhouden tot aan de streep. Achter de ervaren Nederlander, winnaar van onder andere vier Tour de France-etappes, legden de opkomende Belgische talenten Gerben Thijssen en Arnaud De Lie beslag op de overige podiumplaatsen. Voor Groenewegen was het zijn vierde overwinning in Veenendaal. Hij beloonde met zijn zege het harde werk dat zijn ploeg Team BikeExchange-Jayco de hele dag had verricht.

Nadat Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen en Arnaud De Lie, en ook winnaar van de prijs voor de strijdlust Stijn Appel, waren gehuldigd, verplaatste de drukte zich naar het horecaplein, waar het nog de hele avond een groot feest was. Met dank aan alle partners, betrokkenen, lokale ondernemers en natuurlijk het publiek kan de organisatie terugkijken op een geslaagde editie 2022!